Τριήμερη, επίσημη, προσκυνηματική επίσκεψη FOTO


Τριήμερη, επίσημη, προσκυνηματική επίσκεψη FOTO

Με την ευθύνη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, ως Προέδρου, του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, ως Γραμματέως, του κ. Βασιλείου Τζέρπου, ως Μέλους του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και 13 Συνεργατών του Συνοδικού Γραφείου και του Ποιμαντικού Έργου του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε τριήμερη, επίσημη, προσκυνηματική επίσκεψη από 9 έως 11 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το Προσκυνηματικό αυτό ταξίδι έγινε με τις Ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και συνδυάστηκε με τα Σεπτά Ονομαστήρια (11/06) του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Υ. Την οικονομική δαπάνη κάλυψαν ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και η κ. Αικατερίνη Μούσμπεχ, Γ. Διευθύντρια του Ταξιδιωτικού Οργανισμού MIDEAST TRAVEL (Αθήνα). Κατά την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 9 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης και τα Μέλη της Αποστολής ξεκίνησαν την προσκυνηματική περιήγηση στην Βασιλεύουσα, επισκεφθήκαν τη Μονή της Χώρας με τα θαυμάσια ψηφιδωτά, την Αγ. Σοφία και τα γύρω από αυτήν μνημεία, τον Ι.Ν. Παναγίας των Βλαχερνών, την Μικρή Αγ. Σοφία, το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού, και άλλα Βυζαντινά και ιστορικά μνημεία της Πόλης και ολοκλήρωσαν την ιστορική περιήγηση με την βραδυνή κρουαζιέρα στο Βόσπορο.
Την Κυριακή 10 Ιουνίου συμμετείχαν στην Θ. Λειτουργία που τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κ. Γερμανό στον Ιστορικό Μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στην περιοχή TAKSIM. Mετά την Θ Λειτουργία παρακάθησαν στο πρωινό γεύμα που ευγενώς παραχωρήθηκε και επιμελήθηκε η Ενορία της Αγίας Τριβάδος ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρανουπόλεως καλοσώρισε τα Μέλη της Αποστολής και μετέφερε την ευαρέσκεια του Οικουμενικού Θρόνου και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ για την προγραμματισμένη και στοχευμένη αυτή ποιμαντική εξόρμηση. Ενημερώθηκε δε εκτενώς από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο για το επιτελούμενο έργο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και για τις ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες του Ι. Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου-Ηλιουπόλεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρανουπόλεως προσέφερε σε όλα τα Μέλη της Αποστολής αναμνηστικά δώρα και βιβλία με την ιστορία της Αγίας Τριάδος στο ΤAKSIM,καθώς επίσης και ένα τρίγλωσσο οδηγό των Ι. Προσκυνημάτων στη Κωνσταντινούπολη.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας η Αποστολή μετέβη στο Φανάρι έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκεί έγιναν ενθέρμως δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου, όπου υπέβαλαν τα σέβη τους, ευχήθηκαν στον Παναγιώτατο για την ονομαστική εορτή Του και του προσέφεραν συμβολικά δώρα.
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, εμφανώς συγκινημένος, συνεχάρη αρχικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο για την κατ᾽ έτος παρουσία του στα ονομαστήρια Του στην Κωνσταντινούπολη ως επικεφαλής εκλεκτών φίλων και πιστών εξ Ελλάδος και επαίνεσε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο τόσο για την εργασία του στον νευραλγικό τομέα της αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και στο επιτελούμενο ενοριακό έργο ευθύνης του στο Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου -Ηλιουπόλεως το οποίο διακριτικά παρακολουθεί και ευλογεί. Προσέφερε σε όλα τα μέλη της Αποστολής αναμνηστικό δώρο της επισκέψεως τους στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, ενώ, τέλος, προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Δωδώνης και όλα τα Μέλη της Αποστολής να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες επίσημες εκδηλώσεις προς τιμήν Του. Στη συνέχεια η Αποστολή συμμετείχε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής – Μπαλουκλί, όπου βρίσκονται και οι τάφοι των Πατριαρχών και συμμετείχε στη λιτή δεξίωση που δόθηκε στους κήπους αυτής .
Την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, ημέρα της εορτής των Αγ. Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, τα Μέλη της Αποστολής συμμετείχαν στη Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την οποία χωροστάστησε ο εορτάζων Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παρακάθισαν στην επίσημη εορταστική Πατριαρχική Τράπεζα. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας η Ομάδα της αποστολής επέστρεψε στην Αθήνα.

Κοινοποίηση